МИГ СВИЛЕНГРАД АРЕАЛ ПРОВЕДЕ СВОЯ ПЪРВИ ПРАЗНИК

Екипът на Местна инициативна група „Свиленград Ареал“, благодари на всички, които присъстваха и участваха в  първото издание на „Празника на МИГ“.

Празникът на МИГ Свиленград Ареал  се проведе на 03.10.2020г. на главната улица в град Свиленград.  Инициативата бе част от програмата за празника на града и бе организирана от  Местна инициативна група – Свиленград Ареал . Целта на събитието бе да популяризира дейността на МИГ, както и да даде възможност на местните производители да представят и популяризират продуктите си.

 

Празникът  започна с откриване на изложение на местни продукти, типични за района ястия и напитки. В изложението се включиха самодейците от читалищата на селата Сладун, Капитан Андреево, Сива река, Мезек и квартал Капитан Петко Войвода.

Най-атрактивната част от събитието бе кулинарното шоу  с участието на Иван Звездев, който приготви по стара традиционна рецепта и раздаде на присъстващите 481 порции от пилешка каварма кебап.

По време на празника се проведе демонстрация на традиционни занаяти. Най-голям интерес предизвика ателието по грънчарство. Много от присъстващите, седнаха на грънчарското колело и направиха своите първи глинени творения.

За доброто настроение на всички присъстващи, се погрижиха самодейни състави от района, които представиха богата фолклорна програма.

На присъстващите бяха раздадени много награди и вкусни местни продукти.

 

Празникът  е първото мащабно събитие, с което МИГ популяризира своята дейност и  беше посветено на  10 годишнината от създаването на Местна инициативна група Свиленград Ареал.