МИГ СВИЛЕНГРАД АРЕАЛ ПРОВЕДЕ ПРАЗНИК В СЕЛО МОМКОВО

Селският събор е един от най-големите и чакани празници. Провежда се на значима дата,  свързана с историята и миналото на населеното място. Всяка година в свиленградското село  Момково се чества празника  Възнесение Господне, наричан още Спасовден. Това е личен празник за село Момково, тъй като църквата в селото носи името „Свето Възнесение“.

Тази година, на 25 май-Спасовден, на селския мегдан се проведе поредното шумно, пъстро, вкусно и многолюдно събитие, но този път организирано от  Местна инициативна група  Свиленград Ареал. Целта на събитието бе да популяризира дейността на МИГ, както и да даде възможност на местните производители да представят своите продукти.

Хубавото пролетно време позволи на много хора от цялата околия, да прекарат  един чудесен ден в село Момково,  да се срещнат с близки и познати и да се повеселят. Всички жители и гости на празника имаха възможност да опитат от  сладката пита със сусам и от вкусния момковски курбан, приготвен от Иван Реджепов по стара семейна рецепта, която се пази в тайна вече от три поколения на селото.

Домакините от  Момково бяха подредили изложение от местни кулинарни продукти. Освен сусамените сладки пити, сръчните ръце на домакините от село Момково бяха приготвили катми, баници и много други кулинарни изкушения. Присъстващите имаха възможност да опитат момковски бадеми отгледани от Златко Христов,  сирене на местната  фирма за производство на млечни продукти „Сакар екстра милк“ ООД, както и  местните вина „Four Frends“ на фирма „Алмонд-Ленд“ ООД.

Тазгодишният  празник на МИГ Свиленград Ареал бе наситен с пъстри емоции и обогатен от изпълненията на Спортен клуб по танци “Златните момичета“ с ръководител Людмила Спатару, Женската камерна фолклорна група при НЧ „Просвета-1870“ с ръководител Димитрина Порязова, Мъжка камерна фолклорна група при НЧ „Просвета- 1870“ с Корепетитор Митко Атанасов, малката изпълнителка с уникален глас-Катерина Христозова и  Танцов клуб „Нишани“ с ръководители Вяра и Виолин Петрови.

Танцьорите от „Нишани“ извиха кръшни хора на селския площад. Баш хорото поведе кметът на селото Трифон Трифонов, развявайки българското знаме и поставил на главата си традиционната момковска жълта кърпа.

Присъстващите имаха възможност да участват във викторина и да отговарят на интересни въпроси свързани със селото, региона и Местната инициативна група. Бяха раздадени много рекламни материали на МИГ и сувенири.

За доброто настроение на всички присъстващи, се погрижиха оркестър „Динамик фолк бенд“ и  Надя Казакова. До късно през нощта, под ясното звездно небе звучеше магичния глас на местната изпълнителка на народни песни. Великолепните изпълнения на певицата и на оркестъра взривиха публиката и мнозина се хванаха на извилите се хора.

 

Тържеството бе уважено от арх. Анастас Карчев-Кмет на община Свиленград, г-жа Анелия Георгиева-Зам.кмет, адв. Георги Еленков – Председател на общински съвет, общински служители, секретари на читалища, културни дейци, жители на Свиленград и др.

 

Празникът  е петото мащабно събитие, с което МИГ Свиленград Ареал популяризира своята дейност.

 

Екипът на МИГ Свиленград Ареал благодари на всички, които съдействаха и помогнаха за организирането и провеждането на празника на МИГ Свиленград Ареал за популяризиране на местни ястия и продукти в село Момково. Специални благодарности изказваме на кмета на селото Трифон Трифонов, секретаря на НЧ „ Отец Паисий-1939“-Василка Георгиева, управителя на фирма „Смарт Пи Ар Консулт“ ЕООД-Красимира Манолова и управителя на фирма „Сакар екстра милк“ ООД-Николай Перчемлиев.

Очакваме Ви на следващия празник на МИГ Свиленград Ареал, който ще се проведе на 24 юни в село Щит. Заповядайте, за да посрещнем заедно изгрева на слънцето и да празнуваме Еньовден и празника на билките.